Nyugalom – Határozottság – Figyelem – Engedelmesség – Bizalom – Tisztelet

Ezek azok a szavak, amelyek az első találkozásunk után megfogalmazódtak bennem ló és lovasa kapcsolatáról.

A lovas a 13 éves Borka, aki évek óta díjlovasnak tanul és álma volt egy saját ló.

Hát eljött, megérkezett lovasához Roven Gidrán-42 Maximum, Maxi, a 8 éves Gidrán telivér.

Magam sem ismerem, mi a félvér, telivér, nemhogy Gidrán telivér, hát utánanéztem.

A gidrán a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett lófajtáink egyike, amely a 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat alapján nemzeti kincsnek számít. Melegvérű, könnyű, elegáns testfelépítéssel, sport-, hátas-, fogathajtó- díjugrató- és hobbi lóként hasznosítják.

Maxi kitűnő ajánlólevele a méltán nemzetközi klasszisnak tekinthető apja. Ősei között további nagyszerű sajátteljesítményű és teljesítményt örökítő egyedek vannak.

Számomra egyszerűen tökéletes és gyönyörű.

Tekintve, hogy a lovast elég jól ismerem, azonban lovas farmon már rég jártam, hosszasan tanulmányozom magát a lovat és észrevettem, hogy mindkét oldalán számokat látok beütve, 12 és 42.

Nagymúltú lóismeretem (semmi) nem igazán fejti meg a két szám jelentését, de Borka, mintha ráérzett volna kérdezte tőlem.

„Te tudod Beus, hogy mit jelent ez a két szám?”

„Mondom a legjobbkor kérdezed…., meséld el nekem”

„A 12-es szám a ló születési éve: 2012., a 42-es szám, pedig azt jelzi, hogy hanyadik csikó volt a ménesben.” Lássuk be, az ember mindig tanul valami újat.

De vajon, mi vett rá, hogy ló és lovasáról írjak blogot?

Elsősorban a kíváncsiság. Beszélni emberi érzésekről, érzelmekről önmagában is izgalmas téma, azonban kíváncsi voltam, hogy egy ilyen tekintélyes állat, hogyan viszonyul az emberhez, aki történetesen még gyerek. Hogyan alakul kapcsolatuk a kezdetektől, hogy idomulnak egymáshoz. Hogyan figyel ló a lovasára, hogy érti meg, amit mond, hogyan érintkezik, hogyan reagál, hogyan kommunikál e két csodás faj két ifjonc szereplője. Mindezt saját képeimmel illusztrálva, beengedve az olvasót is e csodás, izgalmas és őszinte világba.

Már első alkalommal elvesztem a pillanatokban. Manapság a mindennapjainkban sok emberi értéket veszítünk el észrevétlenül, az egyik ilyen érték a TISZTELET.

Azt mondják a ló tiszteletét a ló lábának előre, hátra, balra és jobbra mozgatásával éri el, és a lovasa a legkisebb próbálkozást is mindig megjutalmazza.

Ahhoz, hogy a lovas elnyerje a lova tiszteletét és bizalmát, kényelemérzetet kell éreztetni a lóval a helyes cselekedeteinél és kényelmetlen érzetet kell kelteni a rossz dolgokért. A lovasnak alkalmazkodnia kell minden olyan helyzethez, amelybe a lova kerül és határozottnak, nyugodtnak kell maradnia, hogy a ló biztonságban érezze magát, és lovasától a lehető legpontosabb jelzést kapja vissza.

Mielőtt Maxi kimegy a pályára, Borka rendbe hozza, végigkeféli a szőrét, kitisztítja a patáit, felnyergeli. Mindezt Maxi hihetetlen nyugalommal és türelemmel hagyja. Mintha már ezer éve ismernék egymást, pedig még csak napokról beszélünk.

Nem titkolom, közben én is ismerkedem Maxival és felettébb izgalmas érzés a közelségét  érezni ennek a csodás állatnak.

A lóvilágban létezik egy univerzális mondás:

„Tedd könnyűvé a jó dolgokat és bonyolulttá a rosszakat.”

Vagyis, amikor a lovad megteszi, amit kérsz, érezd jól magad. Amikor figyelmen kívül hagy téged, vagy tiszteletlenül viselkedik, akkor kelts kényelmetlen érzetet határozottabb jelzésekkel. Mindig finoman kell kezdeni, majd a lehető legkönnyebben, és leghatározottabb módon elérni a kívánt eredményt. Nézd, ahogy a bizalom és a játékosság aurán belüli közelséget eredményez:

Sokan úgy érzik, hogy a ló kiképzésében csak jutalom jár. Valahányszor a ló helyesen cselekszik, megjutalmazzák, de amikor rosszat tesz, figyelmen kívül hagyják azt. Végül a lovak következetlenné válnak.

Tehát a lóval foglalkozni kell, és észre fogjuk venni, hogy közben ő is tanít bennünket, de a legfontosabb, hogy nyugalmat és bizalmat érezzen lovasa felöl:

Minden lónak megvan a maga egyedi személyisége. A lovak nem mások, mint lovasuk profi oktatói. Ők is tanítanak bennünket. Az emberek sokszor kifogásokat keresnek lovaik tiszteletének hiánya miatt. De a tiszteletet nem remélni, vagy kívánni kell, hanem azt elvárni kellene. Ez olyan egyszerű, mint a ló lábának előre, hátra, balra és jobbra mozgatása, és a legkisebb próbálkozás megjutalmazása.

És most következzen néhány olyan kép, ahol non-verbális kommunikáció zajlik ló és lovasa között. Figyelem, intelligencia, bizalom. Tapasztalás, felismerés, megértés, amit e három fotó éreztet bennünk:

TISZTELET és NYUGALOM (ezt érzem ebből a képből)

A tisztelet a LÓ, a nyugalom a LOVAS felöl jön.

Most elbúcsúzunk. Két hét múlva terepen leszünk és ismét sok érdekes kiegészítéssel merülünk el ló és lovasa erősödő kapcsolatában, amikor is a testbeszéd ismét porondra kerül.

Kövessetek továbbra is.

Katona Bea Open Minded Photography (2020. november 24.)