„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

mondja a róka Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg c. könyvében

 

… vagyis FELELŐSSÉGTELJES ÁLLATTARTÁS gyermekszemmel

Először is, Mindenkinek Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

Időben egy kicsit megcsúszva, de itt vagyok ismét Borka és Maxi újabb történetével.

 

Érdekes témát választottam, mint, ahogy erre a fenti idézet és címünk is utal.

Engedd meg, hogy, mielőtt jobban elmerülnék a témában, további részletet idézzek még az említett könyvből:

 „– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít – mondta a róka. – Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.

– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.

– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz.”

Átérzed, kedves Olvasó, mit jelent ez? Olyan szépen leírja, hogyan kerülhetünk egymás bizalmába, még, ha történetesen is egy emberről, ráadásul gyermek és egy állat, vagyis egy ló kötődéséről beszélünk.

Bár a könyvet sokunk még gyermekkorában olvashatta, mégis sok mindent, csak felnőtt korunkra értünk meg igazán és érezzük annak jelentőségét. Nem így van?

EGY ÚJABB NAP A LOVARDÁBAN MAXIVAL, 2020. DECEMBERÉBEN

Nagyon szép időnk volt aznap. Amikor kiértünk Maxi épp falatozgatott, de nem hagytuk ebben nagyon elmerülni, mert pályára mentünk, és ahhoz fel kellett készíteni őt. Szokásos szőrkefélés, patatisztítás, felnyergelés, amelyet Borka már hihetetlen hozzáértéssel és lelkesedéssel végez.

   

Borka megnyugtató, természetes közelséget biztosít Maxinak, amely érződik minden mozzanatán és, amelyeket remélem, visszaadnak a képeim. Írtam már erről korábban, hogy fontos, hogy a ló is érezze a biztonságot és a nyugalmat lovasa mellett. És mi sem mutatja jobban, hogy milyen érzéssel és szeretettel viszonyul a lovához, ahogyan érinti őt és, ahogyan beszél hozzá, „babának” szólítja. „Baba, ne ficánkolj; “Jól van Baba!” A gyerekek tiszta, őszinte, önzetlen lelke hamar megérinti az állatokat.

Ehhez ott kell, hogy legyünk, hogy lássuk, hogy halljuk, hogy megérezzük ennek a kötődésnek az erejét.

(Engem lenyűgöz és meghat, amit látok és általa érzek.)

 

Lófarok modell spiccben állva…..

A legjobb pozíció patatisztításra.

Maxi kecses lábtartása szimplán a számára legkényelmesebb állapot, a lófarok, pedig praktikus megoldás patatisztítás közben.

   

… és egy pillanat, amikor a ló a fotóssal is kommunikál  J és a tekintetével szinte azt kérdezi:

„Még meddig leszel itt? :-)”  Öööö… 🙂

Na jó, egy pozitívabb kérdés: Maxi vagyok, miben segíthetek? 🙂

(tudnék még variációkat, de lehet, majd egy más alkalommal eljátszadozom ezzel is  🙂 )

 

„Felelős állattartás gyermekszemmel”

Mondom én ezt, amely lehet, hogy egy kicsit furán hangzik, hogy mégis mit várhatunk el egy gyermektől, hisz nekik a lényeg, hogy élvezzék velük a játékos időt, hogy simogassa, sétáltassa és szeresse az áltatot. Vajon tudod-e hogy mit adnak ezek lónak és lovasának? Sokkal többet, mint egy szimpla simogatást.

Nem vitás, hogy az állattartás és annak megoldása nagymértékben a szülőkre hárul. Éppúgy, mint a legelső felelős lépés is, a megfontolt, átgondolt döntés, amikor egy állat vásárlása mellett döntünk. Hisz ez nem csak arra a pillanatra, nem csak szabadidős tevékenységre szól, és nem addig, míg meg nem unjuk, nem, ez annál sokkal bonyolultabb.

A szülők felelős döntésével lehetővé vált Maxi 24 órás ellátása a Lovardában, ahol mindenre figyelnek, ahhoz, hogy a ló egészséges életkörülmények között élhessen és fejlődhessen. Ez egy hihetetlenül összetett folyamat, amiről szívesen beszélek majd legközelebb.

Azonban, ezzel nem bújhatunk ki egyéb olyan feladatok alól, amely ló és lovasa között mindennapi rutinná kell, hogy váljon.

És itt kerül előtérbe a gyermek felelőssége is.

Azt írtam itt fent, hogy a játékos idő, a simogatás, sétáltatás és szeretet, amit a gyerekek adni tudnak a velük élő kedvenceknek. De ez ennél sokkal többet jelent. Ez egy olyan folyamat, amely a gyermekben olyan lelki fejlődést eredményez, amely a felelősségtudattal, a gondoskodás természetességével válik eggyé, egy tiszta, őszinte kapcsolatot eredményezve ló és lovasa között.

Ez az, amit én figyelek, amire kíváncsi vagyok, amit meg szeretnék ismerni, meg szeretném örökíteni és a tapasztalataimat meg szeretném osztani Veled, kedves Olvasó.

Minden egyes tettüket meghálálja az állat és idővel a cinkosunkká, a barátunkká válik.

Ehhez azonban nem árt betartani néhány aranyszabályt. Íme itt van 7 olyan szabály, amely a felelős állattartás fontos elemeire hívja fel a figyelmet, és, amiben a „gazdinak” nagyon nagy szerepe van:

Felelősség

Szeretet

Táplálás

Mozgásigény

Egészség

Utódok

Környezet

Ezeket mind külön-külön meg kell tudni érteni és folyamatos készenlétet igényel.

Kis szösszenetként, tudtad-e, hogy ezt a hét szabályt ki hozta, mikor és hogyan született meg?

  1. május 6-án az 1990-ben alapított Rex Állatszigeten kifeszített óriásvásznon közel ezren tették le színes kéz- és mancsnyomukat a felelős állattartás támogatására. Ezzel új hazai rekord és egy új állatvédelmi jeles nap született. A Rex Kutyaotthon Alapítvány megalapította a Felelős Állattartás Napját, a szervezők kihirdették a Felelős Állattartás 7 Aranyszabályát, és kifüggesztették a Felelős Állattartók Nyilatkozatát, amit több százan írtak alá a helyszínen, s melyhez online is lehet csatlakozni a Rex Kutyaotthon Alapítvány honlapján.

Persze egy ló vásárlása és tartása ennél sokkal bonyolultabb és sokkal nagyobb körültekintést igényel, de, ahogy írtam is, erről majd egy következő alkalommal beszélünk.

 

És most következzen egy számomra szívet melengető képcsokor, azokról a pillanatokról, amikor egy picit mindig „közelebb ülünk” a lóhoz. Nézd a játékosságot és a bizalom erősödését ló és lovasa között:

   

   

Te vajon, melyik fontos elemet emelnéd ide az aranyszabályokból?

 

Az alábbi két képhez csak címszavakat tudok rendelni, de azok magukért beszélnek

HARMÓNIA-EGYSÉG

TOTÁL SZIMBIÓZIS

A VACSORA ÉS A REGGELI FOGÁSAI

Hagy emlékeztesselek a hét aranyszabályból a „TÁPLÁLÁS” fontosságára.

Borka estére elkészíti Maxi vacsoráját és előkészíti reggelijét, tudja, hogy mit, hogyan kell, hogy adagoljon, és mit, miért fontos adni a lónak, miben segíti a fejlődését. Ismét hangsúlyozom, gyermekről beszélünk, aki minden hiszti, nyafogás nélkül, önállóan végzi a feladatát, mert tudja, hogy ahhoz, hogy a kapcsolata harmonikus legyen a lovával, ez elengedhetetlen, hogy ne vegye ki a részét ebből ő is. A csapról engedett, tél lévén, hideg vízben nyúlkálva keveri össze Maxi abrakját. Nincs kényesség, hogy, jajj, de undorító ez a trutyi, jajjj, de hideg ez a víz. Eszébe nem jutott, olyan természetességgel állt a feladathoz, ja, és persze városi gyermekről beszélek.

Nos így néz ki az elkészült „finomság”, de nézzük, hogy miből is áll Maxi vacsorája és reggelije:

Először is végy egy nagy bödönt és ebbe keverd bele az alábbi értékes összetevőket:

Végy egy fangli árpát!

Kérdem én: Micsodát?

Borka válaszol: 1 fangli árpát

Értem én, mondom, de mi az a fangli?

Borka: Egy adagoló eszköz, amellyel kimérjük az abrakjukat.

Rögtön itt kértem egy elnézést … 🙂

 

Továbbá 2 kis doboznyi tápot adunk az elegyhez, amely arra jó, hogy kondiban tartsa a lovat

Majd következik 2 kupak olaj

 

  • És ez mire kell? – kérdem én
  • Hogy ne kólikázzon be a ló, válaszol Borka.

Itt szükségét láttam, hogy frissítsem eme fogalommal kapcsolatos ismereteimet, így, hát utánanéztem, pontosan mit is jelent a kólika:

A kólika egy hasi fájdalmakkal, görcsökkel járó tünet-együttes, amely kortól és tartási körülményekről függetlenül bármely lónál jelentkezhet.  Számos oka lehet ennek, ezért a lótartók rémálma ez a betegség, amely nagyon gyakran okozhat elhullást, nem véletlenül fontos a megelőzésére kellő hangsúlyt fektetni és figyelni a ló viselkedését.

Az olaj csak a vacsorájába megy, a reggeliből ezt elhagyjuk. Az egészhez jön egy kis répa, vagy alma.

A végén az egész elegyhez vizet engedünk, fellazítva kissé a hozzávalókat.

 

TÁRSASÁGOT KAPTUNK

Miközben Borka idegen vezetett Maxi gasztronómiai túráján, nézőközönséget kapunk egy kíváncsi fehér ló, „ÖCSI” részéről.

Édes kíváncsisággal követi „Öcsi” a kiselőadást, hogy aztán érdeklődését egy finom répával díjazza Borka.

Nézd, mintha bekapcsolódott volna a beszélgetésbe és olyan édes a pofija:

Azt mondják a kíváncsiság az intelligencia jele. Azt kell mondjam, a ló tényleg egy kíváncsi természetű állat, hisz pontosan ezt mutatják a képsorok is. Ha nagyon akarnék a ló magyar hangja is lehetnék, hogy egy jó kis burleszket rögtönözzek, lehet ezzel később meg is próbálkozom. Tudod, mi a burleszk? Ha nem, nézz utána :-)!

Ha már kíváncsiság, azt tudtad, hogy, az új ingerek növelik a ló mentális egészségét? Bár kíváncsiságát az épp aktuális érzelmi állapota is befolyásolja. pl. nem ismer, ezért van egyfajta félelem, vagy óvatosság az állatban, de minden új impulzussal az öröm ingerének adunk teret.

Emlékezzünk csak „minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz”, vagyis minden nap egy kicsit többet mutatsz magadból.

 

PÁLYÁRA KÉSZEN

A hét szabály egyike a MOZGÁSIGÉNY

Igen, ez fontos a lovak mentális és fizikai egészségmegőrzéséhez, hisz a táplálkozás után ez a legfontosabb életjelenségük. Persze a mozgás mennyisége függ az állat vérmérsékletétől, habitusától, használatának módjától és annak gyakoriságából.

Következzen most néhány momentum terepen, de a mozgásigényről legközelebb még bővebben is beszélünk:

   

 

És egy kis összeállítás így a végére … ÉLETKÉPEK A LOVARDÁBÓL címmel:

 

   

Köszönöm figyelmedet, kedves Olvasó, remélem, át tudom adni azokat a személyes élményeket, arról a kötődésről,  amelyeket Maxi és Borka, ló és lovasa kapcsolatának alakulásával látok, érzékelek, megfigyelek és elemzek, de talán ennél még egy kicsit többet is 🙂

Következő témánk:

LOVAGOLNI TANULNI KELL…. azonban edző nélkül nem lehet fejlődni.

Kövessetek továbbra is.

Katona Bea Open Minded Photography (2021. január 23.)